V nakladatelství Šimon Ryšavý v Brně právě vyšla dvojpublikace Věry Lejskové: z jedné strany nás upoutá titul MORAVSKÉ HUDEBNÍ RODY, na druhé pak ZAJÍMAVÉ OSUDY ZAPOMENUTÝCH. Oba tituly se zabývají především hudbou, jak ani jinak nemůže být při autorčině životním zaměření. V moravských hudebních rodech sledujeme prolínání talentu jednotlivými generacemi, a to vertikálně i horizontálně. Že se autorka zaměřila především na Moravu, je dáno jejím původem z Moravského Slovácka, k němuž, jako k Moravě vůbec, se vždy hrdě hlásí. Mezi rodilými Moravany "přivítáme" i někoho, kdo se  přímo na Moravě nenarodil, ale zasvětil jí celý svůj život, jako např. houslista František Kudláček. Nehledejte zde vyčerpávající vědeckou práci, ale laskavé povídání o lidech spjatých hudbou.

Zajímavé osudy zapomenutých pak nejsou striktně zaměřeny na Moravu. Autorka si spíše všímá různých nepředvídatelných okolností, které vstupují nečekaně do lidských osudů, aby jejich aktérům přinesly buď úspěch nebo i zmar... A opět - zdůrazňuji - nejde o vědeckou práci.

 

Kniha je bohatě ilustrována pracemi Vladimíra Vašíčka,  autora rovněž pocházejícího z Moravského Slovácka a jím inspirovaného.

 

Slavnostní křest nové dvojpublikace Věry Lejskové Moravské hudební rody a Zajímavé osudy zapomenutých proběhne ve středu 26. března v 17 hodin v prostorách Knihkupectví Ryšavý, nám. Svobody 8. Knihu přijde pokřtít primátor města Brna Bc. Roman Onderka, MBA. Jste srdečně zváni!